Tuesday, November 29, 2011

Inspire Yourself

Note: This is a guest post from J.D. Meier of Sources of Insight

7 Ways to Inspire YourselfThinking is great.  But action makes things happen.  One of the biggest differences with people that successfully grow, expand themselves, and reach their goals, is that they consistently take action.
Action takes energy though, so where does that energy come from?  It comes from within.  Inspiration is a powerful force, and inspired action is one of the most powerful ways to motivate yourself.  It beats “carrots and sticks.”   Carrots and sticks are usually external forms of motivation.  Instead, if you inspire yourself, you light your fire from the inside out.
Here are seven ways to light the fire and inspire yourself to take action:
1. Be decisive. Decide.  Make a decision and “go.”  If you waffle back and forth on things, or can’t make up your mind, you spend a lot of energy in analysis paralysis.  Instead, decide on something you want, and test it.  Take action and test your results.  The act of making a decision and taking action will build momentum, and fuel your fire and fan your flames.  Rather than trying to figure everything out up front, start taking action, test your path, and learn and adapt along the way.
2. Act like you mean it. Maybe you want to get in great shape, but are you acting like you mean it?  How many hours are you putting in each week?  What routines are you trying?  Maybe you want to be a rockstar at work.  Who are your mentors and models?  What bold actions are you taking that walk the talk?  If you act like you mean it, you’ll make better choices, show more confidence, and build energy that helps you spiral up.
3. Draw from inspirational words of wisdom. Quotes are your friend.  Whenever you need to summon your inner-strength, it helps if you have little one-liner reminders that keep you going.  One of my favorites is by Winston Churchill, “If you’re going through hell, keep going.”
4. Stand on the “shoulders of giants.” Find some role models and heroes to use to lift your spirits and paint a canvas of possibility.  Just having some examples under your belt can inspire you to new levels.  For example, for me, I always look to the amazing physical and philosophical accomplishments of Bruce Lee.  Chances are, no matter what problem or challenge you’re up against, somebody’s been there and done that.  If not exactly, then at least you can draw from similar experiences.
5. Play the favorite scenes in your mind. We all have favorite scenes from movies over the years.  It’s those scenes of triumph, or courage, or an incredible move that inspires us.  Have these at your mental fingertips and draw from them.  Continue to fill and expand your collection by paying attention to the scenes that move you.  You can also draw from scenes in real life.  We all have our shining moments.  Keep those close, and think of them as flash cards to whip out when you need it most.  Simply see the scene in your mind, remember the feeling, and use that to fire you up.
6. Shift to the future. Dwelling on the past is a quick way to bring yourself down.  To lift yourself up, switch to the future and envision the possibilities.  See what’s possible.  This is where hope springs from.  By having a compelling vision, you have something to shoot for.  Now instead of having to “push” yourself to something, you will literally be “pulled” by it.  Like a magnet.  The more compelling the vision, the stronger the “pull” will be.  A few simple ways to shift to the future are … “How can I solve this?” … or “What would good look like?” … or “What’s the end in mind?”  Questions are a powerful way to shift gears.
7. Connect to your values. You can connect everything you do to your values.  This is a powerful way to inspire yourself with skill.  For example, let’s say you value “continuous learning” or “growth”.  Whenever you take on a task, ask yourself, “What can I learn from this?” or “How can I improve this?”  Simply by connecting to your values, you tap into your inner source of power.  Your values fuel you and get you jazzed.  For example, one of my values is, “adventure”, so at work, I turn every project into an “epic adventure” and make it about the journey.  There’s always a big villain or challenge to conquer, and an epic win to shoot for.  And plenty of “growth” along the way.
These are proven practices for inspiring yourself with skill.  Now the question of course is, what are you going to do with all your inspiration?

J.D. Meier is a Principal Program Manager on the Microsoft Enterprise Strategy team.  He shares proven practices for personal excellence at Sources of Insight.com (http://SourcesOfInsight.com.)  He’s the author of eight technical books, and his first non-technical book is Getting Results the Agile Way, which you can read for free at Getting Results.com (http://GettingResults.com.)
Photo by AGeekMom



p/s: Artikel ni semangnya bukan hasil tulisan saya. Sekadar berkongsi maklumat yang ada..

Title pon blur nak tulis.. Huh.

"8. Write in a journal. Writing in a journal helps you sort out and make sense of whatever it is that you’re feeling. If you feel stressed, angry, sad, or confused, write it down and get it out in front of you. It’s a great way to empty out all the negative feelings and thoughts."

Perkara 8 dari article yang aku ambil dari 
http://www.lifeoptimizer.org/2011/11/22/find-balance-and-serenity-after-a-productive-day/
 membuatkan aku terus menulis dalam blog. Mungkin setiap insan yang memiliki blog menulis untuk pelbagai tujuan. tetapi aku menulis untuk kepuasan diri aku sahaja. Thats wahy selalu yang sedih dan stress je masuk. Heheh. Bukan la takder benda hepi lansung. Just jarang aku nak highlight jer.

Oh ya, lagi sebulan setengah Final Exam UIAM akan berlansung. Entah kenapa aku tak rasa akan bleh counter this sem punya subject. Too many things to do. Macam orang hilang arah dah ni. Aku yang sibuk atau aku yang menyibuk? Aku pon tak sure.

Susah juga aku sendiri nak paham diri aku.. Haha. Mungkin aku jarang berkongsi sepenuhnya apa yang aku fikirkan dgn orang lain. Kalau share pon skit jer.. Tak pernah cerita habis. Kenapa yer? Tak kan nak buat orang lain terbeban [ulak kan? Kita jer terbeban dah la.. Itu pendapat aku la..

Bila aku stress, aku mmg tak dapat focus. Kekadang senyum sorang2, kekadang diam sorang2. Selalunya akan terus tidur, mmg la tidur hilang stress.. hilang stress masa tidur jer lah.. lepas bangun sama jer.. Banyak betul urusan2 aku yang tertunggak. banyak giler.. Kalau sebut satu persatu nanti ada plak yang akan bertanya itu ini.. Jadinya sebut on the way semua benda.. Hahaha.. Tipu sket2 nak diamkan mulut orang.. wakaka.

Berbalik kepada stress.. Hahha.. Kebiasaan org stress sebab apa yer? Aku rasa aku nak list down lah.. Yang aku rasa aku termasuk sekali.. ahaha
  • Financial- Ini pon ya jugak.. Org maybe tak nampak. Tapi aku mmg terasa hal nie.. 
  • Study _ tepat sekali. ada subject dpt catch up tapi tak sempat study. yang tak sempat catch up, study pon tak masuk apa2 gak.. guane nieh?
  • Relationship - Simpan sorang sudey..
  • Family - Yang ni pon kena simpan sorang2 jugak.
  • Society - Tak larat dah nak jawab tugasan2 ni sebenarnya.
  • Uniform Body - Dah habis fasa awal. fasa akhir lagi berat.
  • Personal - ini paling best, nak jaga stamina, BMI ideal, maskulin, etc.. pening kot.
Itu mungkin pasal aku.. Pasal orang lain masih belum tahu..
Kalau kena mcm ni mmg penat.. kena gagahkan jugak kan...





Kalau la aku kuat seperti pemuda ini.. Alangkah bagus.. Tak la stress.. Buat je semua kerja.. kan kan kan...

Doakan aku dpt seseorang yang seperti dalam puisi ini yer.. Ameen.

Wednesday, November 2, 2011

Baru ada atau aku baru tahu?

Ya, adakah ini gambaran blog aku untuk tempoh yang mendatang? Tak tahu mcm mana .. Tetapi mencuba sesuatu yang baru dan menarik sudah menjadi kelaziman kepada penulis ini. Yups, keep on trying kan best.At last dpt jumpa pro and cons nya nanti.. Hope so.

Selain dari itu nak cerita apa yer? Erm.. Keep track layout baru dulu la yuk..

Hehe.. Currently mcm suka jer dgr lagu ni.. Lirik yang catchy dan ber'makna'.
Mcm mana lelaki? Mcm mana wanita? Macam mana diri aku? Hehehe.. Layanzz..

Wednesday, October 19, 2011

Biarkan Ku Menangis Sendiri

Untuk kesekian kalinya.. Aku menulis setelah rasa tidak cukup kuat untuk berkongsi apa yang dirasai dengan orang lain. Mencuba untuk menangani semua situasi dengan tangan sendiri. Cukup lah rasanya sudah menyusahkan banyak pihak. Terasa seperti ingin meminta maaf buat semua orang. Terasa salah pada semua orang. 

Aku mmg tak kisah kalau hits blog aku tak naik ker.. sebab aku memang tulis untuk aku ingat dikemudian hari. Berkongsi apa yang berada dalam hati ini. Memang tidak menarik kerana dalam post ni tiada jalan cerita. Yang ada hanya luahan hati seorang insan bernama Hifzaili. Yang sentiasa mencari sesuatu dalam dirinya. Mencuba segala macam hal. Memberanikan diri untuk kedepan. Sering tewas dalam perjuangan. Sering menjadi sasaran kritikan. Sering cuba menjadi orang lain. Berapa banyak sering dah aku guna nieh? ntah la. 

Erm.. apa masalah aku sebenarnya nie? Ya, sebetulnya aku hilang fokus. Hilang skill pengurusan masa. Hilang semangat. Punca? itu yg tak tahu tu.. Orang cakap. Kalau ada masalah, cari lah punyanya. Tapi aku masih mencari punya aku begini. Akak cakap kurang kasih sayang.. Mungkin ya jugak. Aku rasa aku akan hilang orang2 yang aku sayang. Seorang demi seorang. Sampai aku rasa sendiri menyendiri. Kenapa perlu takut menyendiri? bukan kah aku sudah bertahun-tahun hidup sendiri? Erm.. Entah. Tiada jawapan. Andaian ada lah. Mungkin sebab faktor usia. Mungkin jugak banyak tanggungjawab. Mungkin jugak aku bermain dengan permainan yang berisiko tinggi. 

Menjadi popular memang berisiko. Tapi kenapa aku nak jadi popular? Ya, nak jadi popular dari sudut yang positif. Arwah ayah dulu pun popular dan banyak network. Senang nak urus banyak benda. Sebab aku dengar zaman sekarang ni jenis who's who. Macam cable sana sini lah kan. Bukan nak bodek ke hapa. Just dengan kenal orang. Pengurusan lebih mudah. Orang nak percaya pon senang. Dah la tengah sedih. Nak nangis air mata dah kering. "tak macho la laki nangis". ada aku kesah? biar lah. janji tak ganggu orang. Nak tulis mcm2 pon risau jugak. Takut ada hati yang terasa. Ya, aku memang kisah kalau bab hati orang lain. Sebab aku tak nak orang sekeliling aku sedih. Aku nak semua orang gembira. Aku saja yang sedih tak mengapa. Sebab dalam perjalanan hidup aku ini. Memang banyak sangat sangat kisah sedih. 

Kisah sedih apa ya? Banyak lah. Nak tahu ker? Tanya jer orang yang paling arif mengenai Hifzaili. Siapa ya? Aku rasa sorang je betul2 memahami diri aku. Tahu tindak tanduk aku. Yang kalau aku tak cerita pon dia dapat predict. Siapa ya? KakaK kesayangan aku la. Hifzaila. Dari aku kecik sampai lah aku besar. Sentiasa positif dengan setiap tindak tanduk aku. Tapi tak tahu la kalau dia tak rasa gitu. Tapi aku rasa gitu. Aku mmg suka amik risiko. Risiko apa yer? Sentiasa mencabar diri. Bab risiko ni rasanya Arwah Ayah yang ajar. Bab polite and jaga hati orang dan membiarkan diri sentap sorang2 ni Arwah Mak yang ajar rasanya. 

Nanti2 la aku sambung cerita yer. Nak siapkan Chapter 1 & 2 for my Final Year Project. 

Hehe. Sehari selepas birthday, mmg serius aku penat. Tapi tu lah. Apa nak buat. Redah jer.. Perlu ker aku cerita kisah aku hari2? Kalau ada yang nak tahu boleh la aku cerita.. okey jer to share with everybody. 

video
Oh ya. aku share gambar aku training main api nak tak? Boleh. Yea..

Yang waktu persembahan aku pon tak tengok lagi. 

Nak share apa lagi erk? 

Gambar nak? 

Gambar aku la.. Yang dah season. Mengapa letak gambar lama? Gambar lama mengingatkan aku bahawa ini lah diriku. Tetap diriku. Biar tahun berlalu dan bulan berganti.

P/s: Memang aku nyer penulisan takder story line. Takder pendahuluan dan penutup. Ada sisi jer..

Thursday, August 18, 2011

Malunya diriku seorang Islam

Malunya diriku mengaku seorang muslim andaikata aku gagal mentarbiyah orang2 sekeliling. Kita mengaku Islam tetapi tidak melaksanakan hukum Islam. Kita mengaku Islam tetapi tidak mahu menjalani ibadah Puasa. Kita mnaku Islam tetapi tidak mahu mengerjakan solat. Kita mengaku Islam dan sanggup ditetak mati andai ada menghina Islam, tetapi tidak mampu bangun pagi untuk sahur dan solat subuh.

Adakah ini umat Nabi Muhammad yang akan nabi banggakan? Tepuk dada, tanya hati, nilai sendiri. Direct jer kan tulisan aku pada pagi nie?

Tapi itu la hakikat pada masa kini. Remaja Muslim tidak sekuat remaja di zaman keagungan Islam.
Secara personally bagi aku..

Jangan bicara soal Islam andai Islam hanya pada IC.
Jangan bicara soal perjuangan andai tidak mahu berkorban.
Jangan bicara soal kejayaan andai tidak dapat menahan kesabaran.
Jangan bicara soal mendidik masyarakat andai diri sendiri tidak terdidik.

Aku tahu, perjuangan tidak mudah.. tetapi tidak mustahil.
Seperti biasa, andai penulisan aku sebegini bermakna ada la perkara2 yang berlaku pada diri aku.
Kalau bercerita secara details nanti seperti memburukkan sesebuah pihak pulak.
So, surface jer aku cerita.. hehe..
Emo emo gak.. professionalism harus dijaga..


Kita harus sekental pejuang Islam terdahulu untuk mengapai kejayaan yang hakiki.. Mudah-mudahan lagu Ashabul Kahfi dedangan Raihan ini mampu memberi sesuatu pada kita..

Imagine Cup 2011 ( Introduction of Easy Team)

Setelah lebih 3 bulan berlalu.. Baru la pihak Microsoft nak upload video nie.. nampak sangat aku tak ready untuk shoot nieh.. What ever.. Layanz..
video

Tgk jer lah.. Jangan kutuk dah la..

Friday, August 5, 2011

Ibu....

Sejak2 beberapa jam ini.. mendengar lagu ini.. Membuatkan perasan rindu itu semakin menebal.. 


Untuk kali ke yang tak pernah ku kira.. akan berhari raya seperti tahun-tahun biasa.. haha..
Layanzzzzzzz.

Wednesday, July 20, 2011

Serabut Pewut..

Ntah kenapa. pada malam ni rasa mcm tak sedap hati. Adakah sebab puasa yang bakal menjelma? Final Presetation yang masih belum siap?

Aku pun tak tahu nak ckp apa.. wahah.. stress wo...

Ini tandanya walau stress . aku masih hebat dan kuat.. Yeah.. Go go fighting.

Dendangan DiKala Malam

Lepas tengak Running Man.. Aku dah addicted dengan lagu nie.. Rasa tenang jer.. hehe
Bila rasa nak gelak.. serta senyum.. Aku dgr lagu ni pulak.. Hehe... Layan sudey...

Friday, July 15, 2011

Suatu Perancangan Di Hari Ini

Salam..
Jam di monitor skrin menunjukkan pukul 9.00 pg.
Seharus pagi yang indah hari ini.

Ya, pagi ini memang indah.
Yang tak berapa indah adalah kotak pemikiran ku sendiri.

Terlalu banyak perkara yang harus dirancang.
Terlalu banyak perkara yang harus direncanakan.

Erm... perkara apa nak buat dulu nieh?
Laporan program Reselia Team Censerve bersama Kulliyyah of Engineering?
Kertas kerja Program Masih Ada Yang Sayang anjuran STEADFAST?
Penyediaan Slide Presentation untuk program Internship Competition anjuran SME Corps.?

Semua itu perlu penilaian yang teliti dan tajam.
Salah buat harus penat menjawab.. 

Setiap insan ada 24 Jam sehari.
Macam mana la insan2 hebat terdahulu melakukan tugas2 lagi berat kan?

Masih bertanya pada diri sendiri.

Kejap lagi ada kursus dobi.
Kalau org lain kena bayar RM 300.
Aku percuma sahaja.
Sejak-sejak menjadi pekerja tidak rasmi di Dobi CuciSini.
Benda percuma sahaja yang dapat.
Rezeki la kot..

Thanks for reading yaw..









Share gambar sewaktu operasi mengemas dan mengecat Dobi CuciSini

Sunday, June 26, 2011

Travelog : GLC Open Day 2011

 
List of GLC Malaysia
Assalamualaikum..

Melihat pada syarikat-syarikat tersebut... Mungkin ada yang teringin dan berminat untuk berkerja dengan syarikat-syarikat ini kan? Macam yang selalu terbibir di mulut pelajar.. "Company tu power duh.. susah nak join", " Ini mesti gaji besar","leh cepat dapat jodoh nie" (ada kena mengena ker?).. Tapi itu la hakikatnya memang ramai yang nak join as a staff for this company.. Masyuk duh...

Saya entah macam mana tanpa planning yang sempurna telah pergi ke majlis ini petang tadi (26 Jun 2011 jam 12 tgh hari).. Dah nama pon tak plan kan.. main redah jer.. tak tahu la apa yang nak dicari.. dengar dari kawan2 diorang datang sebab nak mintak kerja... yang dah siap bawak resume pon ada.. tapi okey lah.. itu pon antara matlamat GLC gak.. nak recruit orang.. Tapi untuk saya.. yang masih bergelar mahasiswa. . basically jalan2 cari souvenir la..

Dapat macam2 tau.. jam tangan dari CIMB Bank, T-shirt, mug, topi dari Penganjur.. Dapat pendrive dan notepad dari Khazanah.. Kiranya berbaloi la jugak pergi.. Leh cover duit pengangkutan.. hehe.. Tapi ada booth yang kalau nak hadiah kena jawab quiz, questionnaire dan survey form dulu.. so, layankan aja..

Kalau nak bercerita sepanjang hampir 3 jam di KLCC tu memang best. Banyak perkara dapat dicungkil dan diambil. But, it is depends in what angle you take it. Bagi saya, saya tengok dari segi promotion yang dapat menarik pengunjung datang ke booth disana. Meh saya kongsi sket erk.. bleh kan?

Saya mulakan dengan booth CIMB, diorang suruh model2 wanita berpakaian tradisional. cantik sekali. siap bleh bergambar dan masuk pertandingan. Pertandingan bergambar dengan model mereka dan upload kat Facebook dan saya pon tak ingat macam mana nak menang. Yang pasti hadiah Ipad 2 la jugak.. lumayan.

Booth TM pun menghadiahkan Ipad 2 jugak untuk soalan quiz mereka.. laris la Ipad 2 jawabnya.. Soalan2 di booth TM tak la susah. Tapi sebab booth dia padat dengan itu dan ini.. Sesak gak la.

Bila tiba di booth Maybank, ada seorang badut dan ahli silap mata. Bersungguh2 saya tgk ahli silap mata ni buat trick dia.. Muda lagi. tapi nampak macam dah mahir dah.. Teruja sebentar.. Kalau yang badut tu.. Budak2 suka la.. sebab dapat belon..

Dan banyak lagi seperti bukan akaun Tabung Haji serendah 2 ringgit dan buka akaun Maybank Yippie serendah seringgit. Yang penting saya suka.. Hehe.

Pengunjung yang datang pula ramai, dari kanak2 hingga ke warga emas. ada saja aktiviti yang disusun.. terutama untuk kanak2. Walaupun program yang saya kategorikan berprofil tinggi. Tapi kanak2 tidak dilupakan.. Kalau selalu pengunjung ramai dengan kehadiran artis.. Tetapi untuk GLC Open Day.. pengunjung teruja dapat berjumpa Top2 Management GLC. CEO MBSB ada, CEO Proton ada.. insan2 berjawatan sebegini yang jarang tampil secara terbuka masih tersenyum untuk bergambar dengan golongan-golongan marhaen seperti saya dan yang lain.. (saya tak tangkap gambar, takder bajet beli kamera)..

Hopefully akan ada lagi penganjuran program sebegini.. Impaknya saya rasa besar.. dalam syarikat2 besar ini meraih keuntungan. mereka tidak lupa tanah air.. program kemasyarakat ditonjolkan supaya syarikat2 ini dekat dengan rakyat.

Kalau dapat diwar-warkan dengan lebih meluas.. Mungkin akan lebih ramai yang akan datang...

Kalau nak tahu lebih boleh layari   Laman Sesawang GLC Open Day . Dan terus jer like FB mereka di FB GLC Open Day

Btw, apa yang saya tulis based on my observation.. So, baca jer lah.. Wasalam.

Friday, March 4, 2011

Minat & Perniagaan

Bila kita lakukan sesuatu yang kita minat...

* Bila kita lakukan sesuatu yang kita minat... kita takkan rasa cepat sangat nak give-up/putus asa. Walaupun belum mendapat keuntungan yang lumayan perniagaan kita, kita tetap gembira kerana kita lakukan apa yang kita suka!

* Bila kita lakukan sesuatu yang kita minat... kita akan rasa cepat sahaja masa berlalu. Kalau lakukan kerja tersebut dari pagi sampai malam, terasa sekejap je. Bila tidur malam pula, rasa nak cepat je siang hari datang sebab kita dapat ulang kembali melakukan perniagaan yang benar-benar kita suka!
 
* Bila kita lakukan sesuatu yang kita minat... kita suka menambahkan ilmu dalam bidang tersebut. Kita rasa seronok membaca, menghadiri majlis ilmu dan bertanya pada yang lebih pakar mengenai sesuatu perkara. Kita akan all out menambahkan ilmu dan aplikasikan ilmu yang dipelajari! Penyelidikan mengatakan bahawa, lebih dalam ilmu seseorang itu dalam sesuatu bidang, lebih tinggi pendapatannya!
 
Kalau buat perkara yang kita TIDAK minat...

* Kalau buat perkara yang kita TIDAK minat... kita akan rasa cepat je mengalah. bila perniagaan tidak mendapat untung, mula kita salahkan orang lain dan salahkan keadaan. Kita akan cepat bertukar industri dan mencuba perniagaan jenis lain fikirkan, mana la tau kalau buat perniagaan lain boleh dapat duit lumayan... tetapi, keputusan akan tetap sama kerana perniagaan industri lain juga bukan minat kita!
* Kalau buat perkara yang kita TIDAK minat... kita akan rasa bila lakukan perniagaan, lambat masa berlalu. Kita akan rasa cepat bosan dan tertunggu-tunggu bila lah hari ini akan berakhir kerana nak balik rumah untuk rehat. Perniagaan pula dilakukan dengan tidak bersungguh-sungguh... seperti melepaskan batuk ditangga. Bila tidak bersungguh-sungguh, maka, pulangan yang datang kepada kita juga tidak bersungguh-sungguh!
 
* Kalau buat perkara yang kita TIDAK minat... kita tak suka mendalami ilmu bidang tersebut. Untuk berjaya dalam perniagaan, ilmu adalah amat penting. Tetapi bila dah tak minat, pastinya kita tidak akan luangkan masa dan wang untuk membeli buku, menghadiri majlis ilmu atau bertanya mengenai perniagaan kita. Akhirnya, tanpa ilmu yang cukup, perniagaan kelak akan gagal...
 
Jika dipantau kisah-kisah kejayaan dan juga membaca biografi mereka yang berjaya, semuanya melakukan apa yang mereka minat sebagai perniagaan. Adakah anda mempunyai minat yang boleh dijadikan perniagaan? Apakah minat anda?



  
Jadi, adakah perniagaan yang kita lakukan kini kita benar2 minat... ataupun tak minat? ;)

Wednesday, March 2, 2011

Kelas sebentar lagi.

Assalamualaikum..
Sekarang ni ada dalam Lab KICT.
Kejap lg ada kelas.
Memang dah berhabuk dah blog aku nie..
Banyak ingin tulis,.
Tapi tak tahu mcm mana nak tulis.
Banyak perkara ingin diluahkan.
Tapi tak tahu bagaimana ingin disampaikan.
Banyak tekanan diterima.
Banyak rintangan diharungi.
Dalam mencari kejayaan hakiki.
Hati bagai berkecamuk dengan perasaanku sendiri.
Akal ini menjadi pemangkin perubahan diri.
Hati ini menjadi pembantu yang tak puas henti.
Aku bagaimana?
Rezekiku?
Amalanku?
Semua dalam perhitunganMu Ya Allah.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...